Fermentarea tutunului in casa in spati mici . cuti baloti , minibaloti . Pentru mine in special fumatorul incurabil dar si fara ban de tigari caruia nu ii place sa se umileasca cu cersitul tigarilor , .

T u t u n u l . Dupa cum bine stim frunzele de tutun in timp sunt supuse unor transformari chimice interne , astfel ca cu trecerea timpului acestea elibereaza unele substate cum ar fi si amoniacul care ne deranjeaza in gat cand fumam o frunza proaspata de pe sfoara , nivelul nicotinei se stabilizeaza pe timpul fermentari , macerari frunzelor de tutun astfel valorile acestea scazand sub 50% din valoarea initeala daca fementarea a avut loc in conditi optime . Astfel ca pentru o fermentare completa eu sunt de parere ca timpul le rezolva pe toate deoarece acesta a rezolvat mult mai multe iar interventia noastra numai a reusit umpic sa grabeasca aceasta perioada de asteptare , astfel ca frunzele de tutun pentru a fi fermentate in casa , pe balcon sau in pivnite , trebuie mai intai uscate scoasa nervura fie ca le lasati foi sau le faceti solzi ori le tocati direct , acestea se pun dupa o uscare completa in cuti de carton saci de panza sau cuti carton cu capac plastic  ramase de la diverse alimente gen acelea in care uni dintre voi isi cupara tutun pentru injectat sau rulat . Propietatile acestui tip de cutie sa dovedit extrem de eficient in fermentarea tutunului in casa in spati mici din pura intamplare , deoarece fumatori care nu au mai cumparat tutun de rulat au depozitat propile frunze in acest gen de cutie datorita materialului compzit carton metal al cutiei a inceput transformarea tutunului semi accelerata , astfel ca in 5 - 7 zile au inceput sa simta ca tutunul din cuti depozitate in dulapul cu filtre incepe sa fie intepator de tot la mirosire , semn ca in acel tutun a inceput procesul de fermentare , idea este ca acest miros de amoniac  nu perturba aerul din incapere dar mai trebuie aerisit din cand in cad sau fie dati o simpla gaura in capacul cutiei respective . Timpul ideal de asteptare pana la o fermen  tare completa este de 6 luni pana la 2 ani perioada de invechire , dupa care se poate savua intreaga aroma a funzelor de tutun , dar aceste frunze sunt fumabile dupa 1-2 saptaman de cand incepe prcesul de fermentare adica incepe sa miroase intepator dupa care se poate trece la aromatizare sau fumare . Sfat invecirea se va accelera daca aceste cuti sunt tinute in dulapurie plasate mai sus unde temperatura din casa este mai ridicata si umiditatea constanta si scazuta  ( nu in baie ) . Frunzele de tutun se vor fermenta , macera si daca le lasati asa in mini baloti de 5 - 10 -20 kg tot 6 - 24 luni de zile in functie de soi ( burley minim 24 luni ) ( virginia 12 - 24 luni ) si orientalul ( 6 - 12 luni da nu strica pana in 24 luni  ) baloti acoperiti in saci de panza sau rafie care sa le permita respirarea pentru evitarea contaminari cu praf , puf fin de pasari gainat caca soareci etc deoarece afecteaza calitatea aromei finale si vor da mirosuri ciudate la fiecare fum tras , tot o data se va evita depozitarea in zone cu diverse zone cu miros intens ( parfumuri , spreiuri in mod deosebit ) acestea sunt cele mai pacatoase , Spor la munca si sa savurati in tihna aroma cea mai buna a frunzelor care dupa 2 ani de zile intrece ori si ce aroma de tigari gasita in comert este aroma pura cu care dupa ce va obisnuiti nu veti mai vrea sa o schimbati . Fermentarea ideala cel mai bine se va face in 2 ani minim pana la 5 ani cu 2 fermentari fortate in acest timp astfel veti obtine cel mai fin si superior tutun din cate exista . Sfat:cELmai bine sa lasati tutunul la fermentat in baloti timp de minim 6 luni de zile astfel nu va mai complicati facand experimente siveti avea un tutun de calitateauriu si bine fermentat

3 comentarii:

  1. Nu l-as putea fierbe sau opari nush? Cum ii mai iau din tarie?

    RăspundețiȘtergere
  2. da, daca il fierbi timp de 10-15 min in apa clocotita ii mai ia din taria dar mirosul ramane acelasi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt interesata de pregatirea tutunului ,pina la faza de fumat.Aici in Ghimpati,unde locuiesc de putin timp,am vazut ca toata lumea are tutun in gradina,asa ca in primavara am pus si eu ,iar in prezent il culeg ca pe patrunjel,ca nu am pus decit 40 de fire.,,il pun la uscat ,dar cin il fumam si sotul este fumator.....,,,ne da dureri de cap,,banii nu ne prea permit sa mai fumam din comert si de aceea dorim si noi un mic sfat !!! daca-l fierbem cum vad mai sus la un prieten,ca asta ar fi o mica posibilitate,,se poate anihila efectul nicotinei ca sa fie cit de cit mai acceptabil la fumat ?

    RăspundețiȘtergere

Persoane interesate